a
0
Az akvárium méretének megválasztásáról
2021. Okt. 02.

 

Nyilvánvalóan minél nagyobb űrtartamú egy-egy akvárium, az annál szebben mutat környezetében. Ez azonban egy leegyszerűsített válasz. Számos tényező befolyásolja az adott közegbe illeszthető medence méretét.

 

 

 

 

 

Akvarisztika 3

Az alábbiakban leírunk néhány összetevőt.

Mindenekelőtt a helyiség, szoba mérete, ahová elhelyezni kívánjuk az akváriumot. Az igazán nagy medencéknél, mint amilyen egy 500 literes tartály, figyelembe kell venni a vízzel megtöltött súlyát, ami ekkora méretnél 700-800 kg körül mozog.

Természetesen az anyagiak is szerepet játszanak, hiszen a nagyobb akváriumnak a bekerülési költsége is magasabb. Amellett az üzemeltetése is többe kerül, mint a kisebbek esetében. Víz, vízcsere, megvilágítás, villanyáram fogyasztás. Mindennek ellenére ajánlott a lehetőségekhez mérten a minél nagyobb akvárium beszerzése.Ez előnyt jelent abból a szempontból, hogy a benne lévő vízmennyiség nagyságának köszönhetően egyszerűbben befogadja a halak anyagcseréje során képződő anyagokat, illetve a még gyakorlatlan akvaristák esetében rendszeresen előforduló túletetésből keletkezett felesleget. 

Ugyancsak a vízmennyiségnek köszönhetően egyszerűbben alakulhat ki a biológiai egyensúly, és károsodása ritkábban fordul elő. Előnye még a vízhőfok hosszabb ideig való megtartása, ez kisebb akváriumoknál napi figyelmet, ellenőrzést igényelhet. Utóbbinál a vízcsere gyakorisága több alkalommal szükséges, sűrűn és sok vizet kell lecserélni, míg előbbiek ritkábban és kevesebb vízfrissítést kívánnak.

A nagyobb medencékben sokféle halfaj tartása lehetséges együtt, természetesen figyelembe kell venni, hogy hasonló tulajdonságokkal rendelkező egyedeket válogassunk össze. Így változatossá tehető az akváriumi világ.
Kaphatóak kisebb, 20-30 literes akváriumok, ezeket a tapasztalt akvaristák tenyész- vagy nevelő tartálynak alkalmazzák. Az újoncok jó ha tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy az ilyen méreteknél nagyon nehezen fejlődik ki a biológiai egyensúly, ha ugyan létrejön.

 

Ekkora méretnél fontos a tapasztalat megléte, az igazán célszerű választás az a 60-70 literes, de ha elfér még egy kevés ráfordítással jobb a 100 literes űrtartalmú. Vásárláskor ajánlott megérdeklődni a szaküzletben, hogy hány darab hal érzi kényelmesen magát az ekkora méretű akváriumban, nehogy túlnépesítsük azt. Idővel lehetséges, hogy az aktuális méretet kinövi az akvarista, szeretne még több díszhalat az otthonába, ekkor kerül sor egy nagyobb akvárium beszerzésére.

Egyéb tényező lehet még a méretet figyelembe véve, hogy milyen halakat tervezünk tartani.Vannak fajok melyeknek elegendő az alacsonyabb medence, mint a gurámik vagy a páncélosharcsák, míg másoknak nélkülözhetetlen a magas vízoszlop, példa erre a vitorláshal. Elegendő a rövidebb akvárium a mászóhalaknak, míg a pontylazacok szeretnek tágabb térben úszkálni, így nekik és azonos tulajdonsággal rendelkező társainak hosszú tartályt szükséges beszerezni.

 


A hosszúság-szélességnél figyelni kell, hogy a mérethez illő világítás legyen beszerelve. A gyári tetőkön jellemzően ez már tartozék. Ami a magasságot illeti, az jellemzően 50-60 cm között mozog. Ez leginkább a fénycsövek miatt van „korlátozva”, mivel egy ennél magasabb vízoszlop olyan szinten nyeli el a fényt, hogy az káros a benne lévő élővilágra.

Az elhelyezés, illetve beépítés során azt kell figyelembe venni, hogy kényelmesen tudjuk kezelni az akváriumot például a tisztítások alkalmából.A medence szélességét tekintve figyeljünk az arányokra. A keskeny, térelválasztó funkcióként használt akváriumban a hal nem érzi jól magát, mivel a hátterek, díszítőelemek és a technikai berendezések behelyezése után kisebb tér marad a szabad mozgására.A halfajok különbözőségéből adódóan vannak olyanok, melyek egészen nagy, több száz literes medencét igényelnek, mint a nagy testű vagy a területvédő sügérek. Nekik aránylag sok rejtekhelyre van szükségük, értelemszerűen méretes akváriumra.

Az előzőekben számba vett lehetőségek ún. társas akváriumokra vonatkoznak, melyek otthonok, munkahelyek díszei lehetnek.Későbbiekben a tapasztalttá vált akvaristák specializálódhatnak egy bizonyos faj tartására, ekkor annak igényeihez képest kell beszerezni a szükséges medencét.

Összegezve kiderül, hogy alapos megfontolást igényel az akvárium méretének kiválasztása.

Végül, de nem utolsó sorban több típusú és méretű Eheim bútoros akvárium szettet ajánlunk.

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!