a
0
Az akváriumi szűrőválasztás fontosságáról
2021. Nov. 06.

 

A szűrő az egészséges akvárium motorja. Az akvárium vizét tisztán tartó biológiai folyamatok nem működnek áramlás nélkül. Apró élőlények milliárdjai dolgoznak a vízminőség fenntartásán, ők valósítják meg a biológiai szűrést.

 

Akvarisztika 3

 

Minden szűrőnek alapvetően három szerepe van a növényes akváriumban. Fontossági sorrendben ezek a következők:

Nitrifikáció: Az akváriumban keletkező mérgező és algásodást okozó ammóniát le kell bontani. Minél gyorsabban. A szűrőben tenyésző milliárdnyi baktérium nitritté, majd nitráttá alakítja az ammóniát.

Vízforgatás: A tápanyagoknak (növénytáp és CO2) el kell jutnia a növényekhez. A szilárd bomlástermékeket lebegésben kell tartani. Fontos a jó teljesítmény.

Víztisztítás: A szilárd bomlástermékeket fizikailag el kell távolítani az akváriumból és a szűrőben le kell bontani, illetve takarításkor el kell távolítani.

 

 

 


A két legjellemzőbb szűrési menetről bővebben:

Mechanikus szűrés: Ahol a nagyobb szennyeződés darabok, mint a mulm, a felesleges táp, növénymaradékok kerülnek szűrésre.
A természetben a víz a talajrétegeken keresztül szivárogva tisztul meg. A mikroorganizmusok a vízben ártalmas anyagból tápanyaggá alakulnak át.
Az akváriumban termelődő mulmban bőven találhatóak még szerves anyagok, amelyek lassú bomlásban vannak. Ha a mennyisége túl nagy, akkor ez a bomlás is jelentős ammóniatermelő és oxigénfogyasztó folyamat, ami nem kedvez se az állatainknak, se az algák elleni harcnak. A talajban a jelenléte kis mennyiségben kedvező tápanyag a növényeknek, de egy határ fölött már kifejezetten káros. A mulmmal telítődött talaj vízáramlása romlik vagy akár teljesen le is fojtódik, a növények gyökerei megfulladnak és elrohadnak. Ezt orvosolhatjuk rendszeres talajporszívózással. Abban az esetben, amikor a szűrés elég erős áramlást tart fenn, akkor ritkán szükséges a takarítás. Akváriumban előfordulnak olyan apró, lebegő szennyeződések is, amik nem ülepszenek le a talajba és a víz zavarosodását okozzák. Egy megfelelő szűrőközeg, mint a perlonvatta, ezeket könnyen kiszűri és kristálytiszta vizet biztosít.

 

 

Biológiai szűrés: Ahol a mikroorganizmusok (tisztítóbaktériumok) gondoskodnak a káros anyagok mint az elpusztult növényi részek és a halürülék biológiai lebontásáról. A biológiai úton történő szűrés a legfontosabb a halak számára, minden akváriumban lenni kell ilyen berendezésnek. Ehhez fontos szerepet játszik az állandó áramlás, ami viszi az említett káros anyagokat a tisztítóbaktériumokhoz és szállítja az oxigént. Túlszűrt akvárium nincs, az erősebb szűrő mindig hasznos. Az áramlás irányának variálásával elkerülhető, hogy túl erős vízmozgás zavarja a halakat. A beérett szűrőkben a baktériumok tömege miatt lelassul az áramlás, így ami elsőre erősnek tűnik, az később még sokat szelídülhet. A baktériumok számára a lassú áramlás ideális, a mechanikai szűréshez viszont az akváriumon belül erős vízmozgás kell. A jobb szűrőkészülékek ezt képesek egyszerre biztosítani.

 

 

Az egyik legjobb és leggazdaságosabb szűrőanyag a szivacs mivel ebben megvalósul a két fő szűrési elv a mechanikai és a biológiai szűrés egyszerre. Sok apró szabálytalan elrendezésű kamráiban a szennyező szemcsék megakadnak, ill. életteret nyújt a hasznos lebontó baktériumok számára.

 

 

Ha kisebb akváriumod van, akkor elegendő a megfelelő belső szűrés is. 100 liter felett azonban ajánlott a belső szűrést, vagy keringető rendszer mellett külső szűrést is használnod.

A belső szűrőt úgy igazítsuk, hogy az áramlás az akvárium átlója mentén mozogjon, így mozgatja át a legjobban a vízteret. Ezt a nagyobb méretű tereptárgyak vagy a sűrű növényzet befolyásolja, ilyenkor az akváriumban lebegő szennyeződések mozgása alapján tudjuk kikísérletezni az ideális elhelyezést. A jobb szűrők kifolyónyílása irányítható, így elég csak azt forgatni az áramlás megváltoztatásához.

 

 

A belső szűrők kifolyó csövéhez a legtöbb esetben adnak levegőztető feltétet. Ez egy cső, ami kilóg a vízfelszín fölé, és a vízáramlás szívja le rajta a levegőt. Ez a fajta oxigénellátás jár némi zajjal, ami egyeseket zavar. Ha a vízáramlást úgy irányítjuk, hogy mozgassa a vízfelszínt, akkor nincs szükség egyéb levegőztetésre és ez teljesen hangtalan módszer.

A külső szűrőknél az akváriumban csak a beszívó és a kifolyó cső lóg be, maga a motor és a szűrőanyagok egy zárt tartályban vannak az akváriumon kívül. Így elég nagy mennyiségű szűrőanyagot használhatunk anélkül, hogy ezek az akvárium térfogatából foglalnák el a helyet. A tartály keresztmetszete nagy, így lassú áramlás jön létre benne, ami kedvezőbb a lebontó baktériumoknak. A szívócső keresztmetszete viszont kicsi, ott erős az áramlás, így hatékonyan gyűjti össze a törmeléket. A külső szűrőket igen ritkán kell karbantartani. A finom lebegő szennyeződések szűrését végző perlonvattát néhány havonta érdemes cserélni, de a szűrő teljes takarítása jó, ha évente szükséges, már amennyiben helyesen választottuk meg a teljesítményét. Ezért a külső szűrő ideális választás azoknak, akik nem szeretnének sokat foglalkozni a takarítással.

 

 

A szűrő-választás legfontosabb szabályai:

Törekedjünk olyan szűrő vásárlására, amely az akváriumunk vizét óránként minimum 5-10x megforgatja.

Olyan szűrő vásárlására, amelynek hasznos szűrőanyaga az akváriumunk térfogatának legalább 4-5%-a.

- Az anyagi lehetőségeknek megfelelően - minél jobb minőségű márkák vásárlására.A különböző létfeltételek megteremtéséhez használhatók speciális szűrőanyagok is. A trópusi lágy vizekből származó halak gondozásánál az akvárium vizét érdemes tőzeg, vagy tőzeg granulátum rétegen átforgatni. Ez csökkenti a pH értéket. Az enyhén savas pH érték akadályozza a gombák, baktériumok és algák növekedését is.

Gyógyszeres kezelések után érdemes aktív szén szűrőt - ez végső soron a Kémiai szűrést képviseli - használni, hogy megkösse az adott vegyszer hatóanyagait. Fontos! Gyógyszeres kezelés alatt ne használjon a szűrőben szűrőszenet, és a bent lévő szenet is távolítsa el, ellenkező esetben a gyógyszer hatóanyaga is kiszűrésre kerül.
A megfelelő szűrőteljesítmény kiválasztása is az akvárium méretéhez kötődik. Ha biztosra akarunk menni  érdemes nagyobb teljesítményű szűrőt választani, mivel olyan, hogy túlszűrés nincsen.

Ha az akváriumban a szűrőrendszer nem tud elég oxigén utánpótlást biztosítani (pl. a vízfelszín mozgatásával, vagy mint a levegős belső szűrők) akkor érdemes még nagy teljesítményű membránszivattyúkat használni.

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!